Nyckelharpskurser för alla
Nyckelharpskurs för barn samt för nybörjare av alla åldrar med Nia, Frida och Josefin. Stora och små nyckelharpor finns att låna för dig som vill prova på! Nia har en nästan magisk förmåga att få deltagare att spela och lyssna med själ och hjärta. Medlärare på kurserna är Frida och Josefin (Nias dotter), två skickliga nyckelharpsspelare som själva lärt sig mycket av Nia.
Du väljer själv en, två eller tre dagar.
Tid och plats
Temadag 1 som belyser 1600-talet.
31 juli på Sala Silvergruva, kl. 13.00 – 16.00
Kursledare Nia Kuoppala och Frida Andersson
Temadag 2 som belyser 1700-talet samt en bit in på 1800-talet.
1 augusti på Väsby Kungsgård, kl. 13.00 – 16.00
Kursledare Nia Kuoppala och Frida Andersson
Temadag 3 som belyser sent 1800-tal samt 1900-tal.
2 augusti på Sala Silvergruva, kl. 13.00 – 16.00
Kursledare Nia Kuoppala och Josefin Berglund
Utlärningen sker på gehör.
Anmäl om du behöver låna nyckelharpa.
Instrument: Ta med egen nyckelharpa. De som inte har tillgång till egen nyckelharpa kan låna. Vi har begränsat antal, några små och några stora. Så skriv på anmälan om du vill låna. Här gäller först till kvarn.
-
Pris:
Barn 250 kr/dag
Alla över 12 år 500 kr/dag
Info för alla kursdagarna
Alla kursledare och kursdeltagare samlas för gemensam uppstart kl 13.00. På Sala Silvergruva sker uppstarten i Marketenteriet, på Väsby Kungsgård sker uppstarten i Logen. Efter uppstarten förflyttar sig de olika kurserna till olika byggnader på de historiska områdena.
Gemensamt fika med kursledare och kursdeltagare kl. 15.30 – 16.00 ingår i priset.
Om vädret är bra kan en del av tiden förläggas utomhus i de spännande miljöerna.
Förutom kursledare finns kontaktperson på plats.
Spel- och dansträffar
De tre första temadagarna avslutas med spel- och dansträffar, med frivilligt medverkande av kursdeltagare och kursledare från dagens kurser. Spel- och dansträffarna är öppna för allmänhet mot en mindre inträdesavgift. Om vädret tillåter kommer de två spel- och dansträffarna på gruvområdet förläggas utomhus i Konstmästargårdens trädgård, gruvans restaurang. Sala Silvergruva håller då restaurangen öppen. Temakvällen på Väsby Kungsgård förläggs till Logen.
Tredje temadagen, fredagen 2 augusti på gruvområdet, förstärks kvällens spel- och dansträff med Fredrik Pom-pom Bengtsson på kontrabas. Dagens tema, slutet av 1800-talet samt in på 1900-talet, kommer garanterat ge en kväll med tjo och tjim och mycket gung.
Fjärde temadagen, lördagen 3 augusti avslutas dagen med stor Jubileumskonsert på Väsby Kungsgård där bl.a. kursledarna medverkar.
För mer information om Jubileumskonserten klicka här!
Guidade turer
För de som vill fördjupa sig i Sala Silvergruva och Väsby Kungsgård så finns möjligheten att gå med på guidade turer på temadagarnas förmiddagar. Turerna hålls av guider som känner platsens historia väl, och som kan berätta mer om livet för invånarna, samt musiken och dansens betydelse historiskt. Kostnad tillkommer för turerna.
Övrigt
För de som önskar äta lunch så finns restauranger inom gångavstånd. Sala Silvergruvas restaurang Konstmästargården på området är öppen. https://www.salasilvergruva.se/ata/. Där serveras familjevänlig hemlagad mat.
För de som går kurs på Väsby Kungsgård finns det restauranger i kungsgårdens närhet. På lördagen 3 augusti, kommer Väsby Kungsgård ordna café med enklare förtäring.
För er som söker boende under evenemanget så finns vandrarhem i närheten som:
STF Sala Silvergruva bed & breakfast, Marketenteriet. https://www.salasilvergruva.se/boende/
Sofielund vandrarhem & camping.
https://sofielundsala.se/vandrarhemmet/
Samt fler ställplatser, camping och hotell
Nia Kuoppala
Nia är uppvuxen i en musikalisk familj där pappan var musiklärare och spelade fiol och nyckelharpa. Nia själv kompade sin far på piano från fyra års ålder. Från 19 års ålder satsade hon på nyckelharpan. Hon utbildade sig på Stockholms musikaliska institut.
Sedan 1990 har hon undervisat i fiol och nyckelharpa vid Sala Kulturskola.
Hon är upphovskvinna till folkmusikgruppen Viltstråk, som inkluderar både barn och vuxna. De har under åren hunnit spela på många evenemang främst inom Sala kommun, men även på andra ställen tex under medeltidsdagarna på Gotland och på Sollidenscenen på Skansen.
Nia har drivit ett folkmusikprojekt för skolelever, att få prova på olika instrument samt lära sig om dess historia. Bland instrumenten finns näverlur, kohorn, spilåpipa, cittra, mungiga, fiol och nyckelharpa.
I Nias meritlista finns bland annat Stora Samspelsmedaljen.
Hon har med sin klara ton och nästan magiska förmåga fått många att spela och lyssna med själ och hjärta. Tre av de spelmän som fick sin första viktiga undervisning i nyckelharpsspel utav Nia, och som nu är Phärlor i vår folkmusikskatt i Sala, kommer ni att kunna träffa här under veckan: Frida Andersson, Josefina Paulson och Nias egen dotter Josefin Berglund (mer Uppsalabo, nu för tiden).
Nia är nu pensionerad ”men musik kan man som tur är spela så länge man vill”.
Frida Andersson
Bor i Sala, jobbar i grundskolan och undervisar nyckelharpa på Kulturskolan. Frida började spela nyckelharpa vid åtta års ålder på den kommunala musikskolan i Sala och har sedan dess hunnit motta Västerås kulturstipendium, varit deltagare från Västmanland på Ethno – världsmusikläger vid två tillfällen, förkovrat sig ytterligare i nyckelharpa vid Eric Sahlströms institutet samt spelat upp för samspelsmedaljen upp på nivå för inteckning.
Frida spelar flinkt och med en mjuk, varm ton. Är även begåvad, driven låtkompositör. Mycket älskad och känd är den vackra valsen Grönland. Spelar till vardags i gruppen WestMannaFolk samt är en aktiv kraft i drivandet av folkmusikarrangemanget Folkligt Värre.
Josefin Berglund
Josefin har förmedlat musiklust och glädje till oss på sin nyckelharpa i 20 år nu. Uppvuxen med storspelande föräldrar förkovrade hon sig på Eric Sahlströms Institutet 2004 - 2005. Har sedan spelat mycket, inte minst med familjen. Har även spelat med WestMannaFolk och spelar med gruppen Harpya. Jobbat som nyckelharpslärare på Östhammars musikskola 2007 - 2009 och därefter på många kurser.