Danskurser med Karin Hansen & Ellge Jakobsson
Vill du dansa som man dansat i Salatrakten, Västmanland? Under tre dagar kan du gå kurs för Karin och Ellge. Du väljer själv en, två eller tre dagar.
Temadag 1 vid Sala Silvergruva.
På 1600-talet dansade man vanligtvis där det helt enkelt gick. Där det var lite plant. Här i Sala uppe vid gruvan bodde mycket folk och det dansades ofta ute på bar backe som på Solbohällarnas framslitna kalksten.
På kursen dansar vi 1600-talets dominerande danser som slängrompa eller långdans som den också kallas med rötter i medeltiden eller ännu tidigare. Vi dansar även ringdans samt balladdans och en och annan sånglek tillsammans med sångkursen, ledd av multikonstnärshistorikern Niklas Ulfvebrand. Alla kan vara med och du behöver ingen partner eller förkunskaper – kom och sjung och dansa tillsammans!
Vi dansar till levande musik. Musik vi kan härleda till tiden här.
Temadag 2 på Väsby Kungsgård
Sala silvergruvas tjänstemän var uppsatta personer tillsatta av Kronan. Sveriges kungar samt många ämbetsmän besökte ofta gruvan. Även många utländska besökare vistades här, så influenser kom tidigt till Sala. Det som dansades vid hovet dansades även här. 1710 flyttade hovet med kungliga familjen och en stor stab till Sala för att undkomma pesten i Stockholm. Med sig hade de en ung musiker från hovkapellet, JH Roman. Salaborna fick höra sirligt svängande toner flyta ut över staden och blanda sig med gruvans och hyttans ångor.
I såväl bondstugor som fina salonger var dansen en självklar del av livet under denna period. Man uppfostrades till att kunna dansa, lärde sig av varandra eller gick till dansmästare, dåtidens dansskolor. En populär sällskapsdans under perioden var menuetten. Hos flertalet invånarna dansade man en variant som vi i dag kallar folklig menuett. Även slängpolska på fläck och kadriljer var populära. Man dansade mitt emot varandra eller parvis och speglade varandras fotsteg.
På kursen dansar vi danser som ofta dansades under 1700-talet som vi tror att de såg ut då. Det blir utlärning av slängpolska på fläck, folklig menuett och en och annan kadrilj. Alla kan vara med och du behöver ingen partner eller förkunskaper – kom och bli upplärd i dans som på 1700-talet och ha roligt samtidigt!
Vi dansar till levande musik. Musik bland annat ur Lars Larssons och klockarna Gustaf och Robert Landins notböcker.
Temadag 3 på Sala Silvergruva
Snöra kängorna! För här ska Fröjdas!
Baler, kalas och dansbaneaftnar stod högt i kurs vid Gruvan under slutet av 1800-talet. När man samlades på lördagskvällarna var det en förutsättning att man kunde dansa, och den som var duktig fick stor framgång hos det motsatta könet. Polskan kom till Sverige redan under 16 – 1700 - talet och utvecklades som den äldsta pardansen under flera århundraden. Under 1800-talet blev även valsen populär. Den ansågs vågad och omoralisk eftersom kvinna och man dansade nära varandra och ständigt snurrade runt. Så småningom accepterades den och det blev normalt att förflytta sig motsols runt i rummet längs väggarna. Andra omtyckta pardanser var polka och mazurka.
Under 1900-talet dansades det även utomhus på Drottning Christinas lave, det vill säga det stora ”brädlock” som täcker gruvhålet. Gammal, ung, hög och låg - alla gladdes, kopplade av och fick ork av musik, lek och dans.
På kursen dansar vi bland annat vals, mazurka, skuvpolska, rundpolska och polka.
Vi dansar till sprittande levande musik. Bland annat efter uppteckningar av musik efter Salagruvarbetarna Teodor och Gottfrid Söderqvist som båda trakterade fiol och klarinett. Även låtar efter då besökande spelmän som Västerbo-Kalle, Schedin, Lissl Norman, Henrik Åsberg och den lille grå spelmanspojken.
Tid och plats
Temadag 1 som belyser 1600-talet.
31 juli på Sala Silvergruva, kl 13.00 – 17.30
Temadag 2 som belyser 1700-talet samt en bit in på 1800-talet.
1 augusti på Väsby Kungsgård, kl 13.00 – 17.30
Temadag 3 som belyser sent 1800-tal samt 1900-tal.
2 augusti på Sala Silvergruva, kl 13.00 – 17.30
-
Pris:
500 kr/dag
Karin Hansen och Ellge Jakobsson
Karin började dansa 1991 i hemlandet Danmark där Sønderhoning blev hennes favorit. Snart upptäckte Karin även att det var roligt att dansa polska och kom i kontakt med svenska dansmiljöer. Ellge blev fascinerad av att dansa polskor redan 1978. Dansen och musiken förde ihop Karin och Ellge 1993 i Ransäter. En vals i varandras armar och det var svårt att sluta dansa och så har det fortsatt sedan dess.
En favoritdans är Slängpolska som vi började dansa 1993. 30 års Slängpolskadansande och det är fortfarande första valet av dans eftersom den är så variabel och personlig. Men vi dansar gärna många andra folkliga danser. År 2000 gick tävlingen Stockholmspolskan av stapeln för att fira Stockholms 750 års födelsedag. Vi vann med motivationen: ”Glädje i dansen och fin samdans”. Sedan dess har vi lett många danskurser och rest mycket som dansinstruktörer både i Sverige och utomlands. Det är vår kärlek till dansen och musiken och just att förmedla glädje och samdans som får oss att undervisa och sprida glädjen vidare till andra. Med en enkel pedagogik i en varm och personlig atmosfär vill vi gärna föra vidare glädjen till er.
Välkommen att dansa med oss!
Info för alla kursdagarna
Alla kursledare och kursdeltagare samlas för gemensam uppstart kl 13.00. På Sala Silvergruva sker uppstarten i Marketenteriet, på Väsby Kungsgård sker uppstarten i Logen. Efter uppstarten förflyttar sig de olika kurserna till olika byggnader på de historiska områdena.
Gemensamt fika med kursledare och kursdeltagare kl. 15.30 – 16.00 ingår i priset.
Om vädret är bra kan en del av tiden förläggas utomhus i de spännande miljöerna.
Förutom kursledare finns kontaktperson på plats.
Spel- och dansträffar
De tre första temadagarna avslutas med spel- och dansträffar, med frivilligt medverkande av kursdeltagare och kursledare från dagens kurser. Spel- och dansträffarna är öppna för allmänhet mot en mindre inträdesavgift. Om vädret tillåter kommer de två spel- och dansträffarna på gruvområdet förläggas utomhus i Konstmästargårdens trädgård, gruvans restaurang. Sala Silvergruva håller då restaurangen öppen. Temakvällen på Väsby Kungsgård förläggs till Logen.
Tredje temadagen, fredagen 2 augusti på gruvområdet, förstärks kvällens spel- och dansträff med Fredrik Pom-pom Bengtsson på kontrabas. Dagens tema, slutet av 1800-talet samt in på 1900-talet, kommer garanterat ge en kväll med tjo och tjim och mycket gung.
Fjärde temadagen, lördagen 3 augusti avslutas dagen med stor Jubileumskonsert på Väsby Kungsgård där bl.a. kursledarna medverkar.
För mer information om Jubileumskonserten klicka här!
Guidade turer
För de som vill fördjupa sig i Sala Silvergruva och Väsby Kungsgård så finns möjligheten att gå med på guidade turer på temadagarnas förmiddagar. Turerna hålls av guider som känner platsens historia väl, och som kan berätta mer om livet för invånarna, samt musiken och dansens betydelse historiskt. Kostnad tillkommer för turerna.
Övrigt
För de som önskar äta lunch så finns restauranger inom gångavstånd. Sala Silvergruvas restaurang Konstmästargården på området är öppen. https://www.salasilvergruva.se/ata/. Där serveras familjevänlig hemlagad mat.
För de som går kurs på Väsby Kungsgård finns det restauranger i kungsgårdens närhet. På lördagen 3 augusti, kommer Väsby Kungsgård ordna café med enklare förtäring.
För er som söker boende under evenemanget så finns vandrarhem i närheten som:
STF Sala Silvergruva bed & breakfast, Marketenteriet. https://www.salasilvergruva.se/boende/
Sofielund vandrarhem & camping.
https://sofielundsala.se/vandrarhemmet/
Samt fler ställplatser, camping och hotell