Skip to main content

Låtkurser med Carina Normansson

Vill du lära dig några låtar från Salatrakten, Västmanland? Under tre dagar kan du gå på kurs för Carina. Du väljer själv en, två eller tre dagar.

Dag 1
vid Gruvan är det vårt inbyggda och högst personliga instrument vi gör de gamla låtarna med. Mänsklighetens äldsta, nämligen vår röst med en lite särskild artikulation: trall. Behändigt kan du på vandring lätta dina steg med en gånglåt, hålla rytm och eller ge vännerna något att dansa till! Dessutom är det ett billigt instrument. Jag brukar säga att jag trallar i tradition efter mamma Britta och Ludgo Pelle.

Dag 2
på Väsby Kungsgård får fiolen sjunga istället. Dansmusik ur gamla notböcker efter Lars Larson, Åkersbo, Kumla och Gustaf och Robert Landin, far och son klockare i Möklinta. Polonäspolskor, menuetter, kadrilj. Även gamla dansvisor och polskor ”inifrån stan”.

Dag 3
vid Gruvan spelar fiolen vidare på förra sekelskiftets hit-låtar, efter spelmän vid Gruvan, som Teodor och Gottfrid Söderqvist, och efter de som kom vandrande, som den lille grå spelmansgossen, eller Lissl Norman. Vidare efter storspelmän som Västerbo-Kalle från Möklinta, och JE Schedin från Skälby, Saladamm. De lämnade bestående musikintryck och låtar vid bl.a. spel på dansbanor och Spelmans Täfling.


Tid och plats
Temadag 1 som belyser 1600-talet.
31 juli på Sala Silvergruva
kl 13.00 – 17.30 Låt-trall-kurs

Temadag 2 som belyser 1700-talet samt en bit in på 1800-talet.
1 augusti på Väsby Kungsgård
kl 13.00 – 17.30  Låtspelskurs

Temadag 3 som belyser sent 1800-tal samt 1900-tal.
2 augusti på Sala Silvergruva 
kl 13.00 – 17.30 Låtspelskurs

För att ha glädje av kursen bör du ha spelvana och vara bekväm med att lära dig låtar på gehör. Kursen utgår från fiolspel, men fungerar även för andra melodiinstrument. Spelar du något annat än fiol kan du av förklarliga skäl inte få hjälp med det rent speltekniska.

  • Pris:

    500 kr / dag

Info för alla kursdagarna
Alla kursledare och kursdeltagare samlas för gemensam uppstart kl 13.00.
På Sala Silvergruva sker uppstarten i Marketenteriet, på Väsby Kungsgård sker uppstarten i Logen. Efter uppstarten förflyttar sig de olika kurserna till olika byggnader på de historiska områdena.
Gemensamt fika med kursledare och kursdeltagare kl. 15.30 – 16.00 ingår i priset.
Om vädret är bra kan en del av tiden förläggas utomhus i de spännande miljöerna.
Förutom kursledare finns kontaktperson på plats.

Carina Normansson

Född och uppvuxen i Sala. Boende i Sala. Lärde fiol- och låtspel i Sala, av William Lundin, Mergölen, Sala. Folkmusiken nådde mitt hjärta - och jag nådde in i folkmusiken - i Sala. Men de låtar jag levt med och igenom under åren, har till absolut största delen kommit från andra håll. Men Nu - har tillfällighet och nyfikenhet - öppnat mina öron, ögon Och en skattkista. Fylld med klingande silver, glimmande Phärlor och rasslande rytmer, vilande på en bädd av spännande, gripande, stor och glad historia. Min glädje är Stor i att få uppleva denna musik och dans tillsammans med andra. Som med mina underbara, fenomenala musikvänner vilka leder kurserna här under våra temadagar och utgör SalaJubelFolkband. Och med Dej som är nyfiken och vill höra, se, prova på. Att sen allt detta får ske på plats, är ju fantastiskt! Vara där historien om människorna och musiken finns - ger både förklaring, inspiration och magi. / Väl mött i Sala! /C.

Carina tilldelades Zornmärket i brons 1978 för ”sirligt och lyhört låtspel”; i silver 1979 för ”sirligt och stilfullt låtspel” och i guld 2017 för ”mästerligt och stilfullt spel av låtar från Västmanland”. Västmanlands Spelmansförbund utnämnde år 2005 Carina till Hedersmedlem. 2007 emottog C. Spelstina Medaljen; 2008 Västmanlands Läns Landstings Kulturstipendium, samt 2019 Salakommuns Kulturstipendium.


Spel- och dansträffar
De tre första temadagarna avslutas med spel- och dansträffar, med frivilligt medverkande av kursdeltagare och kursledare från dagens kurser. Spel- och dansträffarna är öppna för allmänhet mot en mindre inträdesavgift. Om vädret tillåter kommer de två spel- och dansträffarna på gruvområdet förläggas utomhus i Konstmästargårdens trädgård, gruvans restaurang. Sala Silvergruva håller då restaurangen öppen. Temakvällen på Väsby Kungsgård förläggs till Logen.
Tredje temadagen, fredagen 2 augusti på gruvområdet, förstärks kvällens spel- och dansträff med Fredrik Pom-pom Bengtsson på kontrabas. Dagens tema, slutet av 1800-talet samt in på 1900-talet, kommer garanterat ge en kväll med tjo och tjim och mycket gung.
Fjärde temadagen, lördagen 3 augusti avslutas dagen med stor Jubileumskonsert på Väsby Kungsgård där bl.a. kursledarna medverkar.
För mer information om Jubileumskonserten klicka här!


Guidade turer
För de som vill fördjupa sig i Sala Silvergruva och Väsby Kungsgård så finns möjligheten att gå med på guidade turer på temadagarnas förmiddagar. Turerna hålls av guider som känner platsens historia väl, och som kan berätta mer om livet för invånarna, samt musiken och dansens betydelse historiskt. Kostnad tillkommer för turerna.

Övrigt
För de som önskar äta lunch så finns restauranger inom gångavstånd. Sala Silvergruvas restaurang Konstmästargården på området är öppen. https://www.salasilvergruva.se/ata/. Där serveras familjevänlig hemlagad mat.
För de som går kurs på Väsby Kungsgård finns det restauranger i kungsgårdens närhet. På lördagen 3 augusti, kommer Väsby Kungsgård ordna café med enklare förtäring.

För er som söker boende under evenemanget så finns vandrarhem i närheten som
STF Sala Silvergruva bed & breakfast, Marketenteriet. https://www.salasilvergruva.se/boende/ 
Sofielund vandrarhem & camping. https://sofielundsala.se/vandrarhemmet/ 
Samt fler ställplatser, camping och hotell