Låtspelskurs med Frida Andersson
Vill du lära dig några låtar från Salatrakten, Västmanland. Under temadag 3 som belyser sent 1800-tal samt 1900-tal, kan du gå låtspelskurs med Frida, som lär ut låtarna på nyckelharpa.
Under temadag 3 vid Gruvan spelas förra sekelskiftets hit-låtar. Efter spelmän vid Gruvan, som Teodor och Gottfrid Söderqvist, och efter de som kom vandrande, som den lille grå spelmansgossen, eller Lissl Norman. Vidare efter storspelmän som Västerbo-Kalle från Möklinta, och JE Schedin från Skälby, Saladamm. De lämnade bestående musikintryck och låtar vid bl.a. spel på dansbanor och Spelmans Täfling.
Tid och plats
Temadag 3 belyser sent 1800-tal samt 1900-tal.
2 augusti på Sala Silvergruva, kl 13.00 – 17.30
För att ha glädje av kursen bör du ha spelat några år och vara bekväm med att lära dig låtar på gehör. Kursen utgår från nyckelharpa, men fungerar även för andra melodiinstrument. Spelar du något annat än nyckelharpa kan du av förklarliga skäl inte få hjälp med det rent speltekniska.
-
Pris:
500 kr / dag
Info för alla kursdagarna
Alla kursledare och kursdeltagare samlas för gemensam uppstart kl 13.00. På Sala Silvergruva sker uppstarten i Marketenteriet, på Väsby Kungsgård sker uppstarten i Logen. Efter uppstarten förflyttar sig de olika kurserna till olika byggnader på de historiska områdena.
Gemensamt fika med kursledare och kursdeltagare kl. 15.30 – 16.00 ingår i priset.
Om vädret är bra kan en del av tiden förläggas utomhus i de spännande miljöerna.
Förutom kursledare finns kontaktperson på plats.
Frida Andersson
Frida Andersson, nyckelharpa.
Bor i Sala, jobbar i grundskolan och undervisar nyckelharpa på Kulturskolan. Frida började spela nyckelharpa vid åtta års ålder på den kommunala musikskolan i Sala och har sedan dess hunnit motta Västerås kulturstipendium, varit deltagare från Västmanland på Ethno – världsmusikläger vid två tillfällen, förkovrat sig ytterligare i nyckelharpa vid Eric Sahlströms institutet samt spelat upp för samspelsmedaljen upp på nivå för inteckning.
Frida spelar flinkt och med en mjuk, varm ton. Är även begåvad, driven låtkompositör. Mycket älskad och känd är den vackra valsen Grönland. Spelar till vardags i gruppen WestMannaFolk samt är en aktiv kraft i drivandet av folkmusikarrangemanget Folkligt Värre.
Spel- och dansträffar
De tre första temadagarna avslutas med spel- och dansträffar, med frivilligt medverkande av kursdeltagare och kursledare från dagens kurser. Spel- och dansträffarna är öppna för allmänhet mot en mindre inträdesavgift. Om vädret tillåter kommer de två spel- och dansträffarna på gruvområdet förläggas utomhus i Konstmästargårdens trädgård, gruvans restaurang. Sala Silvergruva håller då restaurangen öppen. Temakvällen på Väsby Kungsgård förläggs till Logen.
Tredje temadagen, fredagen 2 augusti på gruvområdet, förstärks kvällens spel- och dansträff med Fredrik Pom-pom Bengtsson på kontrabas. Dagens tema, slutet av 1800-talet samt in på 1900-talet, kommer garanterat ge en kväll med tjo och tjim och mycket gung.
Fjärde temadagen, lördagen 3 augusti avslutas dagen med stor Jubileumskonsert på Väsby Kungsgård där bl.a. kursledarna medverkar.
För mer information om Jubileumskonserten klicka här!
Guidade turer
För de som vill fördjupa sig i Sala Silvergruva och Väsby Kungsgård så finns möjligheten att gå med på guidade turer på temadagarnas förmiddagar. Turerna hålls av guider som känner platsens historia väl, och som kan berätta mer om livet för invånarna, samt musiken och dansens betydelse historiskt. Kostnad tillkommer för turerna.
Övrigt
För de som önskar äta lunch så finns restauranger inom gångavstånd. Sala Silvergruvas restaurang Konstmästargården på området är öppen. https://www.salasilvergruva.se/ata/. Där serveras familjevänlig hemlagad mat.
För de som går kurs på Väsby Kungsgård finns det restauranger i kungsgårdens närhet. På lördagen 3 augusti, kommer Väsby Kungsgård ordna café med enklare förtäring.
För er som söker boende under evenemanget så finns vandrarhem i närheten som:
STF Sala Silvergruva bed & breakfast, Marketenteriet. https://www.salasilvergruva.se/boende/
Sofielund vandrarhem & camping.
https://sofielundsala.se/vandrarhemmet/
Samt fler ställplatser, camping och hotell